01-12-2023 7 minuten leestijd

Welke kerstboom past bij jou?

Elk jaar opnieuw staan we voor de dezelfde uitdaging: de zoektocht naar dé perfecte kerstboom! Maar welke kerstboom past bij jou? Of je nu een gezaagde of een met kluit wilt, niet te groot, niet te klein, en met naalden die met Kerst nog steeds stralen, de keuze van de juiste boom is helemaal afhankelijk van jouw voorkeur.

Bij De Bosrand hebben helpen wij je graag naar de zoektocht van de perfecte kerstboom. Wist je dat:

  • Je bij Tuincentrum De Bosrand terecht kunt voor een groot assortiment kerstbomen en hoogtes? We hebben kerstbomen tot wel 10 meter!
  • Wij jaarlijks ca 35.000 kerstbomen verkopen via onze tuincentra en groothandels? Daar zit vast een mooie boom tussen!
  • We Nordmann kerstbomen verkopen vanaf € 13,99 in onze tuincentra?

Als je van plan bent om de boom lang te laten staan, is de Nordmann jouw beste keuze. Wil je die heerlijke dennengeur in huis halen, dan is de spar een perfecte optie. Heb je beperkte ruimte? Overweeg dan de Servische spar, de Picea Glauca Conica of de Picea Abies als een charmante kleine kerstboom. En als je een opvallende kleur verkiest, waarom dan niet voor de blauwspar gaan?

Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je kerstboom perfect bij jou en je huis past. Kerst draait tenslotte om het creëren van warme, sfeervolle herinneringen met dierbaren, en de juiste boom kan die ervaring nog specialer maken.

Soorten kerstbomen

Nordmann (Abies nordmanniana)
Een van de meest geliefde en bestverkochte kerstbomen in Nederland is de Nordmann. De Nordmann is een prachtige, volle kerstboom met donkergroene, glanzende naalden die nauwelijks prikken. Wat de Nordmann echt populair maakt, is dat deze boom nauwelijks last heeft van naalduitval. Met zijn brede silhouet steekt de Nordmann uit boven andere varianten. Normaal gesproken geurt de Nordmann niet, tenzij je de naalden aanraakt. Bij De Nordmann zul je minder tot geen last hebben van allergische reacties.

Fijnspar (Picea Abies)
De meest traditionele kerstboom is de fijnspar, bekend om zijn heerlijke dennengeur. Helaas verliest deze boom snel naalden, dus koop hem niet te ver voor Kerst, anders riskeer je een kale boom. Met zijn brede takken en piramidevorm is de fijnspar echter ideaal voor het ophangen van kerstballen. Houd er rekening mee dat de naalden wel prikken. Dit is meestal een van de voordeligere keuzes.

Blauwspar (Picea Pungens ‘Glauca’)
De blauwspar valt op door zijn zilvergrijs-blauwe naalden en verspreidt een heerlijke geur bij aanraking. De naalden prikken, maar ze vallen relatief weinig uit. De blauwspar heeft een piramidevormige structuur met takken die mooie etages vormen. Ideaal bij het versieren!

Servische Spar (Picea Omorika)
De Servische kerstboom, ook wel zilverspar genoemd vanwege zijn glanzende grijsgroene naalden, heeft een compacte vorm met elegante overhangende takken. Deze opvallende 'slanke den' verspreidt een heerlijke geur en heeft prikkende naalden, maar verliest niet snel naalden.

Witte Spar, Canadese spar (Picea Glauca Conica)
Picea glauca 'Conica' is een dwergvariant van de witte spar, in Nederland bekend als de tafelkerstboom. Tijdens de kerstdagen wordt deze dwergspar als een kleinere versie van de "gewone" kerstboom gebruikt. . Ze zijn overigens ook erg leuk in een pot of mand bij de voordeur! De Picea glauca 'Conica' heeft een compacte kegelvormige groei en kleine, zachte groene naalden, met een wortelkluit in een pot. Na de feestdagen kun je hem in je tuin planten en er jarenlang plezier van hebben.

Fijnspar of kerstspar (Picea abies ‘Will’s Zwerg’)
Picea abies ‘Will’s Zwerg’ is een dwergvariant van de fijnspar. Het is een kleine, groenblijvende conifeer met een bossige, compacte, kegelvormige groeiwijze. De naalden zijn kort, eerst lichtgroen en later donkergroen en glanzend. Dit boompje heeft een wortelkluit in een pot en kan na de feestdagen in je tuin geplant worden. Het gedijt goed in de volle zon en in zure tot neutrale, licht vochtige, goed doorlatende grond.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kerstboom?

Een kleine of grote kerstboom
Alle verschillende soorten kerstbomen zijn beschikbaar in diverse afmetingen, van kleine tot grote kerstbomen. Nadat je het juiste type hebt gekozen, is het tijd om na te denken over de grootte en hoogte van je kerstboom. Vergeet niet dat je een piek op de top van de boom wilt kunnen plaatsen, en misschien overweeg je om je boom op een tafel te zetten! Een andere optie om te overwegen zijn mini kerstbomen. Mini kerstbomen worden meestal verkocht in een pot en worden vaak geleverd met een decoratieve mand eromheen. Sommige zijn zelfs inclusief verlichting en decoraties verkrijgbaar, wat handig is voor het opfleuren van kale hoekjes of kleinere kamers.

Kerstboom met of zonder kluit
Kerstbomen met een kluit of in een pot behouden over het algemeen beter hun naalden. Er is echter een belangrijk detail om in gedachten te houden: dit geldt alleen als de kluit een vergelijkbaar gewicht heeft als de boom zelf. Hoe kun je dit controleren? Houd de boom horizontaal en pak hem net boven de kluit vast. Blijft de boom in balans? Dan zit je goed! Zowel kerstbomen met kluit als zonder kluit hebben water nodig.

Kerstboom voor binnen of buiten
Denk na over de locatie waar je de boom wilt plaatsen, binnen of buiten. Kerstbomen groeien buiten bij constante, relatief lage temperaturen en kunnen goed omgaan met winterse omstandigheden. Echter, wanneer je een kerstboom van buiten naar binnen haalt, kan deze gevoelig reageren op het grote temperatuurverschil tussen de buiten- en binnen omgeving. Als je de verwarming in huis dagelijks op een hoge temperatuur houdt, kan dit een groot contrast zijn voor de kerstboom. Daarom is het altijd aan te raden om de boom eerst 1 à 2 dagen te laten acclimatiseren in bijvoorbeeld een schuur of garage voordat je hem naar binnen verplaatst. Hiermee voorkom je onnodig naalduitval. Als je van plan bent om de boom na de kerstperiode in je tuin te planten voor gebruik volgend jaar, zet hem dan inclusief zijn pot in de grond, met de pot net boven de grond. Ook hier geldt weer: laat hem in de schuur of garage wennen aan de lagere buitentemperaturen voordat je hem in de tuin plant.

Naalduitval
Het afvallen van naalden bij kerstbomen hangt samen met veranderende leefomstandigheden: van buiten naar binnen, van in de grond naar uit de grond, waarbij sommige bomen ook worden ontdaan van hun kluit. Toch varieert de mate van naalduitval per boomsoort. Bijvoorbeeld, de fijnspar staat erom bekend snel naalden te verliezen. Je kunt naalduitval niet volledig voorkomen, maar door goed voor de boom te zorgen, kun je het zoveel mogelijk beperken. Zorg ervoor dat je de boom voldoende water geeft, voorzie hem van kerstboomvoeding of snijbloemenvoeding en plaats hem bij voorkeur niet direct boven of naast een verwarming.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp bij De Bosrand, en gelukkig zijn steeds meer mensen hier ook bewust mee bezig. Bij de aankoop van een kerstboom kun je rekening houden met duurzaamheid. De kerstbomen van De Bosrand worden niet behandeld met pesticiden. Voldoende meststoffen en natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, zorgen ervoor dat de boom beschermd is tegen schimmels en insecten. Een andere duurzame keuze is een kerstboom met kluit, die na de feestdagen in de tuin geplant kan worden. Kanttekening daarbij: Niet alle bomen met kluit slaan weer aan als ze uiteindelijk de tuin in geplant worden, aangezien ze binnen natuurlijk een minder goed klimaat hebben.

Benodigdheden voor je boom
Natuurlijk wil je je prachtige kerstboom ook versieren. Kerstboomverlichting, kerstballen en kerstornamenten mogen zeker niet ontbreken. Denk echter ook aan een kerstboomstandaard of een kerstboommand. Een boom zonder kluit heeft een stevige standaard nodig. Er zijn twee soorten standaarden beschikbaar: de Easyfix kerstboomstandaarden vereisen een gat in de stam van de kerstboom, waardoor je de boom op de standaard kunt plaatsen. Bij De Bosrand maken we dit gat voor je, standaard bij online bestelde bomen, of vraag ernaar in de winkel. Een ander type kerstboomstandaard klemt de boom vast met schroeven. een kerstboomrok maakt de boom helemaal af. Heb je een boom met kluit? Dan wil je wellicht een mooie pot of kerstboommand.