14-07-2023 3 minuten leestijd

Water geven in de tuin- de tuin sproeien

Een lange, hete zomer is heerlijk, maar niet voor je tuin. Al snel verlangen de planten extra water, en als je je tuin mooi wilt houden dan kun je maar beter starten met sproeien. Afhankelijk van het formaat van je tuin kun je aan de slag met een gieter, sproeier of druppelsysteem al dan niet computergestuurd. We zetten het voor je op een rijtje. 

Water geven met een tuinslang of zwenksproeier

Heb je een klein balkon of terras met potten, dan kun je prima uit de voeten met een gieter of een tuinslang met broeskop. Maar heb je een grotere tuin met gazon, borders of een moestuin, dan is de gieter niet zo handig meer, en met de tuinslang in aan de slag kost behoorlijk veel tijd, je kunt dan beter kiezen voor een zwenksproeier. Deze is verkrijgbaar in verschillende soorten, je kunt verschillende zwenk standen instellen zodat je zelf de afstand bepaalt waar je sproeit. Ook kun je de zwenksproeier gemakkelijk verplaatsen zodat je meerdere stukken achter elkaar kunt besproeien. Wat een nadeel is, is dat je moeilijk kunt bepalen hoeveel water je sproeit, je verbruikt daardoor gauw meer water dan strikt noodzakelijk. Je zult niet de eerste zijn die de sproeier vergeten is uit te zetten. Ook is het zo dat niet alle planten water van boven op hun bladeren fijn vinden, het veroorzaakt dan gauw schimmels, water geven aan de voet van een plant is dan beter. 

Zuinig druppelsysteem

Een druppelsysteem is veel zuiniger in gebruik en ook in te stellen, bijvoorbeeld op het formaat van de bloempot zodat je de ene pot meer water kunt geven dan de andere pot. Er zijn verschillende systemen, voor bloemperken en moestuinen, voor bloempotten en plantenbakken en voor struiken, vaste planten en hagen.

Hoe werkt dit druppelsysteem? 

Een basisstation aan de buitenkraan verlaagt de waterdruk. Door nu slangen te leggen met druppelpunten bij vaste planten of in plantenbakken kun je gemakkelijk alles van water voorzien. Dit klinkt ingewikkelder dan dat het is. De slangen kun je met koppelstukken aan elkaar verbinden en door er steeds een druppelaar tussen plaatsen op de plek waar dat nodig is krijg je een mooi irrigatiesysteem. 

Het druppelsysteem is echter niet geschikt om je gazon te bewateren, hiervoor bestaan sprinklersystemen. Er bestaan turbinesproeiers die onzichtbaar zijn in je gazon. Ze komen omhoog door de waterdruk als je de kraan opent en zakken weer in het gazon als je de kraan dicht draait. Ze sproeien zonder grote druk. De sproeiers zijn instelbaar, ze kunnen rond sproeien maar ook bijvoorbeeld halfrond. Zo kun je de sproeier bij een muur plaatsen en de muur toch droog houden. Een sprinklersysteem leg je aan door buizen in te graven en te verbinden met de kraan en de sproeiers. Het is dus handig om vooraf een plan te maken. 

Water geven met een besproeiingscomputer

Om het nu nog gemakkelijker te maken en ook duurzaam bezig te zijn is een besproeiingscomputer erg handig. Je kunt deze gemakkelijk aansluiten tussen de kraan en de slang en verschillende programma’s instellen. De voordelen hiervan zijn:

  • Je kunt dit systeem aansluiten op de kraan, maar ook op de regenton.
  • Door een besproeiingscomputer te gebruiken bespaar je tot wel 70% water.
  • Je kunt een besproeiingscomputer overal gebruiken, in je tuin maar ook op het terras of balkon.