05-10-2023 5 minuten leestijd

Tuinkalender oktober

In de maand oktober zijn er een paar dingen die gedaan moeten worden. Oktober wordt hierdoor ook wel de vergeten tuinmaand genoemd. In deze tuinkalender lees je wat je kan doen in de tuin in de maand oktober.

Beplanting

Voor de planten is het een hele overgang, het wordt langzamerhand steeds kouder. Heb je planten die niet zo van kou houden? Dek deze planten dan af met een fleecedoek en zet ze op een warmere plek in de tuin, zoals een tuinkastje. Oktober is de perfecte maand om vaste planten in je tuin te plaatsen. Denk hierbij aan verschillende soorten hagen, zoals de beukenhaag, esdoornhaag of buxushaag. Ook is oktober een mooie tijd om rozen te planten. Graaf hiervoor een gat die voldoende diep is. Let er hierbij op dat de aarde eromheen luchtig is. Plaats de plant erin en druk de grond aan. Geef vervolgens ruimschoots water tot alles is opgenomen. Als alles is opgenomen moet je de grond nog een keer flink aandrukken en weer flink water geven. Op deze manier kan de roos het beste worden geplant en groeit hij uit tot een prachtige stevige plant. Niet-winterharde zomerbollen en -knollen moet je nu uit de grond halen. Denk hierbij aan Dahlia’s, Gladiolen, Ixia, Knolbegonia’s en dergelijke. Dit doe je door ongeveer 15-20 centimeter rondom de plant te steken. Knip de stengels van de knol of bol ongeveer 2 cm boven af en bewaar ze op een droge plek. Als je nog geen voorjaarsbollen hebt geplant is dit een mooie tijd om te doen. Verschillende soorten bollen kunnen namelijk nu geplant worden en komen dan uit in het voorjaar. In de tuinkalender van september staat een stuk geschreven over welke bollen dit zijn.

Vijver

Verwijder alle blaadjes die in de vijver rondzwerven voorzichtig met een schepnetje. Op deze manier krijgen de blaadjes geen kans om te gaan rotten en voorkom je dus bacteriën in je water. Mocht je nog bruine, loszittende blaadjes van uitgebloeide planten in je vijver hebben zitten kan je die ook het beste afknippen en weggooien. Het laatste wat je kan doen is proberen voorzichtig het alg te verwijderen. Maar let op: ga vooral niet te veel schoonmaken. De vissen en andere beestjes in de vijver wennen namelijk langzaam aan de dalende temperatuur. Sommige liggen in de modderlaag en als er te veel beweging is kan hun rust verstoord worden. Vaak is het in oktober ook niet meer nodig om uw vissen te voeren. Als de watertemperatuur onder de 6 graden is hoeft het zeker niet meer.

Dieren

4 oktober is het dierendag, denk hierbij niet alleen aan je huisdieren maar ook aan de dieren buiten. De vogels buiten kunnen in de herfst namelijk wel wat extra voedingstoffen gebruiken, het kost namelijk veel energie om op temperatuur te blijven. Ook bereiden vogels zich in de herfst voor op de winter. Of ze nou in Nederland blijven of wegtrekken naar warmere gebieden, ze kunnen wel wat extra voedsel gebruiken. Ze hebben een vetreserve nodig en een goed verenpak. Daarom is het altijd verstandig om vogels bij te voeren in de herfst. Egels beginnen deze maand met het zoeken van een slaapplek om hun winterslaap te houden. Naast het plaatsen van een egelhuisje kan het helpen door blaadjes in uw tuin te laten liggen. Veeg de blaadjes wel bij elkaar, dan kan de egel er ook voor kiezen om hierin te slapen. Ruim uw tuin dus vooral niet te netjes op.

Moestuin

Doordat de weersveranderingen enorm zijn is het belangrijk om een goed oog te houden op je moestuin. Bescherm gevoelige gewassen zoals wintersla en pas gezaaide stukken grond. Je kan het beschermen door het goed af te sluiten waardoor er minder kou bij kan. Vanaf half oktober is het ook de ideale tijd om fruitbomen te planten. Zolang de grond niet bevroren is kan je de boom in de grond zeten. Het voordeel als je ze nu plant is dat de geplante bomen voldoende water krijgen in de herfst en genoeg tijd krijgen om te wortelen voordat het gaat vriezen. In oktober tot zelfs in december kan je knoflook planten. Pak een paar gezonde teentjes van een knoflook en doe die ongeveer 2 tot 3 centimeter onder de grond. Als je er meerdere naast elkaar poot zorg er dan voor dat je een rijafstand hebt dan 25 centimeter zodat je ertussen goed kan wieden. Je zal de plant langzaam zien groeien, zelfs bij sneeuw en vorst. Als je nu een paar knoflooktenen in de grond plaatst zijn deze rond juni/juli/augustus klaar om geoogst te worden.

Het gazon

Het is tijd om voor de laatste keer het gazon te bemesten. Zoek hiervoor een meststof met ijzer. Dit zorgt er namelijk voor dat er een diepgroene kleur ontstaat tijdens de wintermaanden. Het gras zal hierdoor sterker de winter doorgaan. Ook heeft mos en onkruid minder kans om te gaan groeien als je gebruik maakt van een goede bemesting. Vergeet ook niet om kalk in huis te halen voor in het najaar. Kalk helpt namelijk de bodem de juiste zuurtegraad te geven waardoor mos minder kans heeft. Wat betreft de vallende bladeren: Voor het gazon is het beter om alle blaadjes een keer per week weg te harken. Zodat het water weg kan lopen en het gras lucht krijgt.