14-07-2023 3 minuten leestijd

Op vakantie? Tips voor je tuinplanten

Zo ben je weken lekker bezig met het opkweken en verzorgen van je mooie tuin en creĆ«er je een waar paradijsje. Je kijkt uit naar je vakantie, even lekker 2 weken relaxen en dan kom je thuisā€¦.oei, niets meer over van je mooie tuin, alles verdroogd en verdord. We hebben wat tips en tricks verzameld om deze problemen te voorkomen. 

Tips voor onderhoud van tuinplanten

Tip 1. Zet planten in potten bij elkaar op een schaduwrijke plek in de tuin, zo verdampt er minder water en zullen ze dus minder snel verdrogen.

Tip 2. Vul een schaal met een laag turfmolm en giet hier flink water op, turfmolm kan goed en lang water vasthouden. Zet je planten in eigen pot hierop, dan zuigen ze dit naar behoefte op. 

Tip 3. Schaf potten aan met een ingebouwd waterreservoir. Je ziet dit steeds meer en het is super handig. Voor vertrek vul je het reservoir en je planten kunnen drinken naar behoefte gedurende langere tijd, afhankelijk van de buitentemperatuur natuurlijk.

Tip 4. Er zijn ook allerlei bewateringssets en druppelsystemen verkrijgbaar. Aan te sluiten op de buitenkraan, de regenton of een afzonderlijk reservoir. Je kunt er wel 20-36 potten op aansluiten, dan heb je alles in Ć©Ć©n keer goed aangepakt. Het kost wat tijd en geld, maar dan werkt het prima. Zo kun je met een app op je telefoon vanaf vakantie thuis de planten water geven. 

Tip 5. Een mooie duurzame manier is het plaatsen van potten via de olla- methode. Hiervoor heb je 2 terracotta potten (of klei potten) nodig.  Maak de bodem van de ene pot dicht door er een potscherf op te lijmen of een stukje vliesdoek. Lijm dan de twee potten met siliconenkit of smeltlijm met de bovenkanten aan elkaar zodat er een reservoir ontstaat. Plaats de gelijmde potten tot net boven de aarde in de tuin en vul het reservoir door de opening bovenin met water, dek het gat af met een potscherf om verdamping te voorkomen. Door de poriĆ«n van de terracotta potten loopt het water langzaam in de grond en zo worden de planten van water voorzien. Je kunt natuurlijk meerdere potten in je tuin ingraven, en/of potten van verschillende afmetingen gebruiken.  

Tip 6. Het gazon kun je het beste maaien de dag voordat je op vakantie gaat, laat het gemaaide gras liggen en besproei het gazon ruimschoots. Het afgemaaide gras vormt een mulchlaag en voorkomt dat het gazon snel zal uitdrogen. 

Tip 7. Het toepassen van een mulchlaag is altijd een goed idee tegen uitdroging. Je kunt kiezen voor cacaodoppen, houtsnippers, gemaaid gras of hooi, maar ook voor schapenwol. 

Door een laagje hiervan te verspreiden over de aarde in je tuin voorkom je dat de grond snel uitdroogt. Dit kun je ook heel goed in je moestuin toepassen. Let er bij gemaaid gras en hooi wel op dat de grond ook moet kunnen ventileren anders ontstaan er snel schimmels die de planten aantasten.

Tip 8. Last but not least, kijk goed voordat je op vakantie gaat of er geen ziektes of plagen aanwezig zijn in je tuin. Ze zouden zich in 2 weken tijd snel kunnen verspreiden en dat wil je voorkomen. Verwijder aangetaste bladeren of zet planten apart. Je kunt natuurlijk ook de ziekte bestrijden voordat je op vakantie gaat.