14-07-2023 3 minuten leestijd

Je kamerplanten water geven

Het lijkt zo simpel, je koopt een plant voor binnen en die geef je water met een gieter. Het wordt ingewikkelder als die plant dan na 2 weken dood gaat. De oorzaak is dan meestal te veel  water. Het is belangrijk dat je je plant een beetje leert kennen en dus ook de behoeftes van de plant. We geven je in dit blog graag wat tips hoe je dit het beste kunt doen. 

Hoeveel water heeft een  kamerplant nodig?

De ene plant heeft meer water nodig dan de andere plant, maar het is ook afhankelijk van externe factoren. Staat de plant op een zonnige plek, heeft de plant een grote pot, komt de plant uit een vochtig tropisch klimaat. En ook de tijd van het jaar is hierop van invloed. Een plant met grote bladeren heeft meer water nodig omdat deze meer water verdampt door de bladeren dan een plant met kleine bladeren. In de winter komen kamerplanten in een rustperiode, dit komt doordat het kouder is en de lichtintensiteit lager is. De plant heeft dan minder water nodig, in sommige gevallen scheelt dit wel de helft ten opzichte van de zomer. 

Je kunt kamerplanten gemakshalve indelen in drie groepen. 

  1. Planten die veel water nodig hebben. Dit zijn de tropische planten die gewend zijn aan een tropisch klimaat. Ze houden van licht vochtige grond, zodra de aarde uitdroogt laten ze hun bladeren hangen. Deze planten geef je 2x per week water.
  2. Planten die een gemiddelde hoeveelheid water nodig hebben. Dit zijn planten die water in hun bladeren en stam op kunnen slaan. Zij hebben genoeg aan 1x per week water en geven er de voorkeur aan als de grond wat uitdroogt tussen twee gietbeurten door. 
  3. De laatste categorie zijn planten die weinig water nodig hebben. Zij houden van door en door uitgedroogde grond. Hierbij is 1x per maand water geven echt wel genoeg. Deze planten geven er zelfs de voorkeur aan om in de wintermaanden ( november- maart) helemaal geen water te krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld cactussen en vetplanten. 

Hoe weet je dat je te veel water hebt gegeven? 

Kijk een uur na het begieten even of er nog water onder in de overpot staat, zo ja dan heb je te veel water gegeven en giet je dit weg. Vind je het toch lastig om te bepalen hoeveel water je moet geven, dan is een vochtmeter een goede oplossing, deze steek je in de aarde en dan laat het zien hoe vochtig de grond is en of je dus water moet geven of niet. 

Hoe weet je of je te weinig water geeft?

De meeste planten laten dan hun bladeren hangen of zelfs verkreukelen en afvallen. Bij de ene plant zie je dit heel goed maar bijvoorbeeld bij vetplanten is het lastiger te zien dat ze beginnen te rimpelen. Natuurlijk geef je je plant direct een plons water als je dit bemerkt, maar beter nog, zet je plant een half uurtje in een bakje water zodat de wortels zich vol kunnen zuigen. Je zult na een paar uur zien dat de plant weer bijtrekt en er duidelijk weer florissant bij staat.