13-07-2023 3 minuten leestijd

Het aanleggen van een gazon

Voordat je begint met het aanleggen van het gazon of het zaaien van gras, is het belangrijk om de ondergrond grondig voor te bereiden. Deze stappen zorgen ervoor dat je een solide basis creƫert voor je gazon en bevordert de groei van gezond gras. Hieronder volgt een gedetailleerdere uitleg van het voorbereiden van de grond.

Stap 1: Onkruid verwijderen

Voordat je begint, is het belangrijk om al het onkruid uit de grond te verwijderen. Gebruik een schoffel, spitvork of andere geschikte gereedschappen om het onkruid met wortel en al te verwijderen. Dit voorkomt dat het onkruid later door je gazon heen groeit en de groei van het gras belemmerd.

Stap 2: Grond omspitten

Gebruik een spitvork of een tuinschep om de grond goed om te woelen. Door de grond los te maken, worden eventuele verdichte lagen doorbroken en wordt de bodemstructuur verbeterd. Hierdoor kan water beter worden opgenomen en kan de wortels van het gras gemakkelijker worden verspreid. Dit zal uiteindelijk resulteren in een dikke en stevige grasmat.

Stap 3: Nivelleren van de grond

Nadat de grond is omgespit, is het tijd om het oppervlak egaal te maken. Gebruik je voeten om de grond voorzichtig aan te stampen en oneffenheden glad te strijken. Je kunt ook gebruikmaken van een tuinwals om de grond stevig aan te drukken. Dit zorgt ervoor dat je een gelijkmatige basis hebt voor het aanleggen van je gazon.

Stap 4: Het aanleggen en zaaien

Als het voorbereidende werk is gedaan is het tijd om aan het echte werk te beginnen.

Zaaien
Als je ervoor gekozen hebt om het gras zelf te zaaien en de grond hebt voorbereid, is het tijd om aan de slag te gaan. Je kan het beste je gazon zaaien in het voorjaar of in het najaar en na een dag dat het geregend heeft. Graszoden hebben vochtige grond nodig om te ontkiemen. Hark de toplaag van de voorbereide grond lichtjes los. Nu is het alleen nog een kwestie van het gras zaaien.

Grasmat
Wil je snel resultaat zien? dan is een grasmat een goede keuze voor jou. Na het aanleggen van de zoden heb je direct een gazon in je tuin. Zorg ervoor dat de graszoden binnen 24 uur na aanschaf worden aangelegd. Dit zal zorgen voor het beste resultaat. Zorg ervoor dat de ondergrond goed vochtig is bij het aanleggen van de grasmatten (let op vochtig, niet kletsnat). Zorg ervoor dat je de grasmatten strak tegen elkaar aanlegt voor het beste resultaat en druk de matten goed aan. Als laatste kan je Gazonstart-AZ strooien over het gras. Als alles is gedaan is jouw gazon klaar.

Pas de eerste weken goed op het gras, de grond is nog fragiel en het betreden van het gras brengt extra schade aan die je liever wil voorkomen. Zorg er ook voor dat de grond voldoende water heeft.