14-07-2023 4 minuten leestijd

Een barbecue kiezen

Keuzehulp voor het vinden van de perfecte barbecue

Op een zomerse dag heerlijk eten van de barbecue, wie wil dat nou niet? Alleen willen we niet allemaal hetzelfde, de één kiest voor traditie en smaak en de ander vooral voor gemak. Met dit blog willen we je helpen bij het maken van de juiste keuze zodat je over kunt gaan tot de aanschaf van de voor jou perfecte barbecue.

Welke barbecue past bij mij?

Laten we eerst eens wat voor- en nadelen op een rijtje zetten

  1. De oorspronkelijke houtskoolbarbecue zorgt voor die echte rooksmaak en is gemakkelijk te hanteren. Het duurt echter lang voordat de barbecue op temperatuur is, en hoewel de rooksmaak erg lekker is, zijn de buren niet altijd blij met de rookontwikkeling die ontstaat. 
  2. De gasbarbecue is snel op temperatuur waardoor je in korte tijd wat lekkers kunt uitserveren. In tegenstelling tot de houtskoolbarbecue heb je bij de gasbarbecue weinig last van rookvorming. Het aansluiten van de gasfles is wel even een klusje en één die herhaaldelijk terugkomt. Ook mis je hierbij de specifieke rooksmaak. 
  3. De elektrische barbecue is de veiligste manier van barbecueën, en zorgt ook voor weinig rookontwikkeling. De barbecue is snel op temperatuur, zijn meestal niet zo groot van formaat wat ze gemakkelijk verplaatsbaar maakt, maar minder geschikt voor grote groepen. Nadeel, niet verrassend, je hebt altijd een stopcontact nodig. 
  4. De kamado- of keramische barbecue is voor mensen die meer willen dan even een sateetje grillen, het wordt op kolen gestookt en doordat de keramiek de warmte uitzonderlijk goed vasthoudt kun je bakken, grillen en koken op een constante temperatuur. Je snapt dat dit niet geschikt is voor de snelle hap, bovendien is de keramiek kwetsbaar en heeft het lange tijd nodig om af te koelen. 
  5. De tafelbarbecue is een compact model dat gestookt kan worden op briketten of kolen maar ook op gas. Het is gemakkelijk mee te nemen, bijvoorbeeld naar de camping maar door het beperkte formaat geschikt voor maximaal 2 personen.

Als je nu een keuze hebt gemaakt en weet welk soort barbecue je wilt aanschaffen, dan is het zaak om het juiste formaat te kiezen. Houdt je van barbecueën met een grote groep vrienden of alleen met het gezin? Verder is het belangrijk om een juiste hoogte te kiezen. Als je lekker op je tuinstoel een hamburger wilt bakken, dan vereist dat een ander model dan wanneer je een paar uur staat te grillen voor een grote groep. Door hier vooraf over na te denken heb je achteraf geen pijn in je rug. Daarnaast zijn er allerhande producten die het leven van de barbecue man (of vrouw) makkelijker maken. Met een thermometer kun je aan de hand van de kerntemperatuur de gaarheid van je vlees bepalen. Een deksel kan handig zijn om een oven te maken van je barbecue en de warmte binnen te houden. Een vetafvoer zorgt er niet alleen voor dat je barbecue makkelijker te reinigen is, het is ook beter voor je gezondheid. Een vetafvoer voorkomt dat er schadelijke stoffen ontstaan die samen met de rook opnieuw in je eten terechtkomen. En bij houtskool is een asverzamelaar onmisbaar, hiermee verwijder je eenvoudig het verbrande as. 

Barbecue roosters

Tot slot iets over de verschillende roosters, ze zijn er van gietijzer, roestvrijstaal, geëmailleerd staal, verchroomd staal en aluminium. Als je lang plezier wilt hebben van je rooster en niet alleen een hamburger bakt maar ook bijvoorbeeld steaks wilt grillen dan is gietijzer of roestvrijstaal de beste keuze. Het is sterk en duurzaam materiaal wat goed schoon te maken is. Voor het wat eenvoudigere werk kun je prima één van de overige drie kiezen, deze zijn wat kwetsbaarder in gebruik en/of onderhoud, maar minder prijzig en dus gemakkelijker te vervangen na verloop van tijd. 

Veel barbecue plezier gewenst!