Floors Moestuin

Floors Moestuin

Mijn naam is Floor Korte, en mijn passie voor moestuinen begon in 2013 met slechts een paar tomatenplanten. Sindsdien is mijn moestuin gegroeid van bescheiden 1m² tot een weelderige 100m² in de achtertuin van mijn ouders. Na zeven jaar heb ik eindelijk mijn eigen stukje grond kunnen bemachtigen, waar ik van een saaie betegelde ruimte een bloeiende, eetbare tuin heb gemaakt vol eetbare gewassen. Een plek waar bijna dagelijks van kan gesmuld worden. In mijn groene paradijs groeien niet alleen groenten, fruit en kruiden voor ons, maar het is ook een thuis voor allerlei dieren, want een moestuin gedijt dankzij een gezonde biodiversiteit.

Met mijn jarenlange ervaring sta ik klaar om beginnende moestuiniers te begeleiden op hun eigen groene reis. Ik geniet er enorm van om mijn kennis te delen via mijn blogs op Floorsmoestuin.nl,anderen te inspireren om zelf een moestuin te beginnen, en mensen te helpen met hun vragen. Niets maakt me gelukkiger dan gepassioneerde tuiniers te zien groeien en bloeien in hun eigen droomtuin! Daarom bied ik ook moestuincursussen en workshops aan, waar ik mensen begeleid naar het realiseren van hun groene dromen.

Wil je meer weten over mij? Neem dan een kijkje op Floorsmoestuin.nl, waar je ook mijn twee boeken 'Floors Moestuin boek' en 'De groene tuin' kunt vinden. Volg mij ook op Instagram (@_floorkorte) voor wekelijkse tips en tricks om jouw moestuin tot bloei te brengen!

Welkom in mijn moestuin!

Moestuin beginners tips 

Moestuin beginners tips 


Ben je van plan te gaan starten met een moestuin? Wat ontzettend leuk! Hier ga je zeker geen spijt van krijgen, mits je het wel makkelijk maakt voor jezelf het eerste jaar. Ik geef je hieronder een aantal handige tips waar je het beste rekening mee kunt houden bij het opstarten van een moestuin.

 

  • Start vooral niet te groot, ik startte zelf het eerste jaar met 4 planten en bekeek of de moestuin überhaupt bij mij paste, dit zou ik zeker aanraden. Start klein, max 10m2 is meer dan voldoende om van alles wat te proberen. Zo kun je ieder jaar een beetje uitbreiden als je dit zou willen en houd je het vooral behapbaar voor jezelf.
  • Kies de juiste locatie voor de moestuin. Kies een plek uit waar 5-6 uur zon per dag staat. Houd rekening dat je een plek kiest waar in de zomer niet enorme bomen in blad staan die schaduw geven en vermijd de plak waar de schaduw van de schuur in de tuin valt.
  • Zorg voor een gezonde bodem en bouw deze ook duurzaam op. Duurzaam wil zeggen, 1 keer goed en erna minder doen en ook zo min mogelijk zelf doen. Laat het bodemleven maar het werk voor jou doen. Dit doe je door gebruik te maken van compost in de moestuin.
  • Begin een compostbak, dit is voeding voor de moestuin en verbeterd de bodem. Al je gft-afval kan hierin dus het is ook nog eens een duurzame keuze.
  • Kies makkelijke starters gewassen. Ga voor planten die deels wat sneller groeien en ook voor planten die weinig onderhoud nodig hebben en die het eigenlijk altijd wel doen. Denk aan; aardbeien, doperwtjes, radijsjes, sla, spinazie, rucola, komkommers, courgette, pompoen, sperziebonen en ga voor verschillende soorten kruiden waar je lekker het hele jaar door van kunt oogsten.
  • Maak overzicht voor jezelf en maak op voorhand een moestuinplan. Dit houdt in dat je weet wat je gaat verbouwen, wanneer je start met zaaien en ook hoeveel planten er ook daadwerkelijk uitgeplant kunnen gaan worden in de moestuin. Te veel planten opkweken die je uiteindelijk niet eens kwijt kunt is natuurlijk heel erg zonde.
  • Zaai niet alles op 1 moment maar verspreid het zaaien om ook je oogst te spreiden door op verschillende momenten wat te zaaien.

 

Heb je hier wat extra hulp bij nodig? Bekijk dan zeker mijn boek ‘Floors Moestuin’ of boek een Moestuincursus of Moestuinworkshop of een adviesgesprek op maar. Ik help je graag inhoudelijker verder!