01-01-2024 3 minuten leestijd

Kamerplant van de maand: Kentia Palm

Terwijl we de eerste maand van het nieuwe jaar verwelkomen, willen we een schitterende plant in het zonnetje zetten die perfect past bij de frisse start van januari: de Kentiapalm, ook wel bekend als Howea Forsteriana. Of je nu een doorgewinterde plantenexpert bent of pas begint aan je groene avontuur, de Kentiapalm verdient alle aandacht als de 'Plant van de Maand Januari'. Laten we ontdekken waarom deze palm de perfecte kamerplant is voor het begin van het jaar.

Waar komt de Kentiapalm vandaan?
Van oorsprong afkomstig van het Lord Howe Island in de Stille Oceaan, vlakbij Australië, heeft de Kentiapalm met zijn trendy uitstraling wereldwijd zijn plekje veroverd in moderne huiskamers. Deze palm, behorend tot de Arecaceae-familie, staat bekend om zijn langwerpige, stijlvolle bladeren die een tropische uitstraling toevoegen aan elke ruimte.

Hoe geef je de Kentiapalm precies wat hij nodig heeft?
Palmen, zoals de Kentiapalm, hebben een vochtige bodem nodig, maar willen geen wateroverlast voor hun wortels. Dus, geef regelmatig kleine scheutjes water. Het is een beetje experimenteren om te ontdekken hoeveel water jouw palm precies nodig heeft, afhankelijk van zijn grootte en standplaats. Begin voorzichtig, voel de grond en beoordeel of je palm nog wat dorst heeft. Net als te veel water is ook droogte niet goed voor de Kentiapalm. Je kunt de Kentiapalm ook in de kweekpot op een schaal zetten. Zo zie je snel genoeg of de plant weer water kan gebruiken of nog voldoende water heeft.

De Kentiapalm is een makkelijke kamerplant die eenvoudig te verzorgen is. Als je de palm goed behandelt, kan hij behoorlijk groot worden. Zelfs in je woonkamer of op kantoor - tot wel vier meter hoog!  Dit kost echter behoorlijk wat tijd omdat hij langzaam groeit. Maak je dus geen zorgen dat de Palm te snel groeit voor de plek die je in gedachte hebt.

Als de bladeren van de Howea bruin of lelijk worden, knip ze dan gewoon af bij de stam. Zo bespaar je de palm energie en kan hij zich concentreren op het laten groeien van nieuwe bladeren. Snijd het oude blad dicht bij de stam af, dan droogt de rest mooi in en voegt zich bij de stam.

Voeden zonder overdrijven
De Kentia-palm is een robuuste plant. Omdat jouw huiskamer niet bepaald een tropisch klimaat heeft, is wat extra voeding in de lente en zomer een goed idee. Gebruik wekelijks van april tot en met september Pokon Palm voeding. Zorg ervoor dat je niet te veel geeft; controleer de verpakking voor de juiste dosering.

Hoe houd je de Kentiapalm vrij van ongewenste gasten?
Deze palm heeft een sterke weerstand tegen plantenziekten, dus problemen zijn zeldzaam. Als je wat extra zekerheid wilt, controleer dan af en toe je plant op beestjes. Let vooral op de stam en de onderkant van de bladeren, want soms verstoppen ongedierte zich op plekken die niet meteen opvallen. Het is gewoon slim om een oogje in het zeil te houden.