14-07-2023 3 minuten leestijd

Hoe overleven de kamerplanten jouw vakantie?

Je hebt er weken naar uitgekeken en als dan je koffers zijn ingepakt valt opeens je oog op de kamerplanten, hoe voorkom je dat die helemaal verpieterd zijn tegen de tijd dat je weer thuiskomt. Je kunt de buurvrouw/ familie/ vrienden inschakelen, maar met onze tips kom je ook een heel eind.

Korte vakantie

Ga je niet te lang op vakantie dan kun je vooraf planten een flinke scheut water geven of ze dompelen zodat ze zich vol kunnen zuigen met water. Ook is het verstandig de planten iets verder van het raam te zetten waardoor ze minder snel zullen uitdrogen. Een hogere luchtvochtigheid kun je ook creëren door tropische planten dicht bij elkaar te zetten.

Lange vakantie

Ga je langere tijd op vakantie dan is druppelirrigatie een ideale oplossing voor grotere planten en gemakkelijk zelf te maken. Prik een aantal gaten in de dop van een fles, vul de fles met water en draai de dop goed vast, plaats de fles ondersteboven in de grond, het water gaat langzaam druppelen en je plant wordt gedurende langere tijd van water voorzien.

Een ander systeem kun je maken op verschillende manieren. Leg wat houten planken op je bad en zet daar je planten op, vul het bad met water en zorg voor een verbinding tussen het water en de planten. Dit doe je door een katoenen strook, bijvoorbeeld van een oud t- shirt met ene kant in het water te hangen en de andere kant onder in de plantenpot te duwen. Het katoen gaat water opnemen en voorziet de plantenpot zo van water. Het is dan wel belangrijk om ook voldoende licht in de badkamer te hebben. Heb je geen bad, dan kun je dit natuurlijk ook in het klein doen met een waterreservoir naast de plant en de plant op een schotel zodat je gemakkelijk de verbinding kunt maken met de katoenen strook.

Wat ook goed werkt is de gootsteen in de keuken vullen met water en een handdoek natmaken en uitwringen. Leg een punt van de handdoek in het water in de gootsteen en de rest dubbelgevouwen op het aanrecht. Plaats je plantenpotten op de handdoek op het aanrecht, dit zorgt voor een voetenbadje zonder dat de wortels in het water staan.  

Planten op dieet?!

Van een andere orde is je planten op dieet zetten. Dat klinkt een beetje gek, maar als je planten extra voeding geeft gaan ze groeien en dat kost meer energie. Door 1 week voor de vakantie te stoppen met extra voeding komt de plant even tot rust en zal zo de vakantie gemakkelijker doorkomen.

Tot slot kun je behalve zelf op vakantie te gaan, ook je planten uit logeren doen bij familie of vrienden. Het voordeel is dat zij niet 1- 2 x per week naar jou huis hoeven te komen om je planten water te geven, en het geeft jou een goed excuus om 2x op de koffie te gaan. 

Een laatste tip: Test systemen van tevoren uit, dat voorkomt teleurstelling achteraf.