18-04-2024 3 minuten leestijd

Duurzaam, verantwoord en de beste kwaliteit houtskool

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je bent enthousiast om wat lekkers te bereiden in je Big Green Egg, maar de wind blaast richting de buren. Of je opent de deksel van je EGG en wordt begroet door een wolk van rook die je ogen doet tranen. Rook kan zeker voor ongemak zorgen, maar met Pure Charcoal behoort dit tot het verleden. Deze zeer duurzaam geproduceerde, milieuvriendelijke houtskool biedt een oplossing voor dit probleem en is daarmee uniek in zijn soort. Maar wat maakt Pure Charcoal nu precies zo bijzonder?

Duurzaam, verantwoord en de beste kwaliteit houtskool

Pure Charcoal staat niet alleen bekend om zijn praktische rookvrije eigenschappen, maar is tevens opmerkelijk fijnstofarm. Hierdoor is deze innovatieve houtskool een zeer duurzame en verantwoorde keuze, zowel voor het milieu als voor je eigen welzijn. Daarnaast combineert deze houtskool een hoge dichtheid met een hoog koolstofgehalte, wat resulteert in een uitstekende kwaliteit houtskool met een lange brandduur en minimale asresten. Een hogere dichtheid en koolstofgehalte in houtskool dragen bij aan een betere kwaliteit en een langere brandduur. Het is belangrijk om te realiseren dat het kiezen voor goedkopere houtskool uiteindelijk kan leiden tot hogere kosten, omdat er meer houtskool nodig is om hetzelfde resultaat te bereiken.

Een mix van verschillende soorten hout

Pure Charcoal bestaat uit een mix van duurzaam geproduceerd FSC-gecertificeerd Europees eikenhout, beukenhout en haagbeuk. Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken. Beukenhout is relatief zacht en ontvlamt snel, terwijl eikenhout en haagbeuk harder zijn. Dankzij deze mix brandt de houtskool snel en blijft hij lang en stabiel gloeien in vergelijking met andere soorten houtskool. De mix zorgt ook voor een neutrale smaak die goed past bij verschillende gerechten en ingrediënten die je klaarmaakt in je Big Green Egg.

Hoe wordt houtskool gemaakt

Om de duurzaamheid en verantwoordelijkheid van Pure Charcoal te begrijpen, is het belangrijk om eerst het algemene productieproces van houtskool kort toe te lichten. Houtskool ontstaat wanneer hout onder zuurstofarme omstandigheden wordt verhit, een proces dat pyrolyse wordt genoemd. Bij hoge temperaturen breekt het hout af in gassen, vloeistoffen en een droge rest (koolstof). Tijdens dit proces komen er ongewenste gassen vrij, waaronder polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) zoals teer, en fijnstof. Echter, door het speciale productieproces van Pure Charcoal worden deze ongewenste stoffen op een geavanceerde manier verwijderd, zonder dat ze in de atmosfeer terechtkomen. Dit resulteert in een zeer zuivere, rookvrije houtskool, zonder teer en met 62% minder stikstof en 82% minder fijnstof (PM10 en kleiner) uitstoot dan de meeste andere soorten houtskool. 

De zoektocht naar de perfecte houtskool

Het ontwikkelen van deze innovatieve houtskool heeft veel tijd en onderzoek gevergd. Het pyrolyseproces vindt plaats in gepatenteerde Retort-ovens. Het feit dat een houtskool in deze of soortgelijke ovens wordt geproduceerd, garandeert echter niet automatisch dezelfde kwaliteitseigenschappen. Bij Pure Charcoal ondergaat elke houtsoort een specifiek proces, waarbij eerst het vocht en vervolgens ongewenste gassen en fijnstof worden verwijderd. Dit proces varieert van 8 tot 20 uur, afhankelijk van de houtsoort, en wordt uitgevoerd bij verschillende temperaturen. Het is van cruciaal belang om zoveel mogelijk gassen en fijnstof uit het hout te verwijderen en een hoog percentage koolstof te behouden. Het voordeel van het verwijderen van deze stoffen tijdens het proces is dat er tijdens het koken minder polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) vrijkomen wanneer bijvoorbeeld vet, marinade of ander vocht op de houtskool druppelt. Pas na het pyrolyseproces wordt de mix van houtskool samengesteld.

Ontdek het zelf

Benieuwd naar deze nieuwe houtskool? Ontdek de voordelen zelf in onze winkels of online.